Strona główna
Nowości
O indukcji
Produkty
Promocje !!!
Kontakt




Indukcja elektromagnetyczna - zjawisko powstawania siły elektromotorycznej w przewodniku na skutek zmian strumienia pola magnetycznego. Zmiana ta może być spowodowana zmianami pola magnetycznego lub względnym ruchem przewodnika i źródła pola magnetycznego. Zjawisko to zostało odkryte w 1831 roku przez angielskiego fizyka Michała Faradaya.

Prawo Faradaya stało się jednym z równań Maxwella.

Do określania kierunku indukowanego prądu, wskutek indukcji elektromagnetycznej używana jest reguła Lenza.


Zasada działania: Pomiędzy powierzchnią płyty a umieszczonym na niej naczyniem wytwarza się zmienne pole magnetyczne. Pole przenika przez naczynie i wytwarza w nim tzw. prądy wirowe. Przepływ prądów wirowych powoduje nagrzewanie się naczynia. Warunkiem powstania prądów wirowych jest kontakt pola magnetycznego z metalem ferromagnetycznym. Dlatego też nie wszystkie naczynia są kompatybilne z płytą indukcyjną. Podgrzane w ten sposób naczynie oddaje ciepło potrawie znajdującej się wewnątrz.
Szklana płyta nie nagrzewa się, ponieważ indukcja działa tylko na metal ferromagnetyczny. Ogrzewanie polem indukcyjnym jest bardzo wydajne i energooszczędne, ponieważ pole magnetyczne oddaje swoją energię wyłącznie do naczynia. Niewykorzystane fale pola magnetycznego wracają do źródła. W ten sposób zmniejszane są straty energii.





Podstawowe cechy gotowania: oszczędność energii, szybkość gotowania, bezpieczna praca.

Zdjęcie nr 1 przedstawia gotowanie na gazie, zdjęcie nr 2 na kuchni indukcyjnej. Są to dokladnie takie same garnki z taką samą ilością wody. Promieniowanie cieplne jest dużo większe na gazie, a co za tym idzie większe straty energii. Na kuchni indukcyjnej, ciepło wytwarzane jest tylko w dnie garnka, co daje też większe bezpieczeństwo pracy.

Trzeci rysunek przedstawia uproszczoną budowę kuchni indukcyjnej. Zaczynając od od dołu: przetwornica-generator wysokiej częstowliwości sygnału, cewki i wokół nich pole magnetyczne, płyta ze szkła typu Ceran oraz garnek lub patelnia.

Ważne jest, a wręcz wymagane jest aby garnki miały bardzo dobre właściowości ferromagnetyczne.





RTCS ® - Realtime Temperature Control System


Top